Qeydiyyat    Giriş
Giriş
Parfum
Keçmişlə əlaqədar ən güclü asılılığıq, gələcəyə olan səfərimizdə ən/en sadiq yol yoldaşımızdır qoxu və çox yaxşı əbədiyyətin simvolu ola bilər." deyirdi Tom Robbins kitabında. Həqiqətən də elədir. Bir anını, bir adamı ya da bir hadisəs(n)i çox vaxt qoxularla xatırlayarıq. Keçmişlə olan asılılığıq qoxularla şəkillənər bəzən. Yaxşı qoxu dediyimiz şey nədir? Qoxu, təbiəti meydana gətirən varlıqların havaya davamlı yaymış olduqları molekullardır. Burnumuz vasitəsiylə tənəffüs etdiyimiz havanın içində olan qoxu molekulları, burnun iç kanallarında elektriksel xəbərdarlıqlara çevrilərək beynə çatar. Beləcə qoxu hiss etmə dediyimiz hadisə reallaşmış olar.
Gözəl iy vermə istəyi, günümüzdən minlərlə il əvvəl yaşayanların, bu günki ətirlərin təməlini meydana gətirər şəkildə qoxular hazırlamalarına səbəb olmuşdur. Məsələn Köhnə Misirdə zengilerin mumiyalarına o biri həyatlarında xoşluq olsun deyə müxtəlif qoxular əlavə etdikləri izah edilər. Köhnə Yunanda isə qadınların bədənlərini aromatik yağlarla ovdukları deyilər. Roma İmperatorluğu dövründə "per fum ümid et " sözcüyü bütün qoxuları ifadə etmək məqsədiylə istifadə edilirdi. Orta əsrlər ilə birlikdə sabun və qoxu istifadəsi inkişaf etdi. 1390larda sidr ağacı, bibəriyə və terebentin ilə spirt istifadə edilərək Macar Odekolonu əldə edildi. İntibah dövründə isə artıq istifadə edilən hər şey ətirlənər hala gəldi. Osmanlı dövründə hərəmin gözdələrinin padşahın önünə çıxmadan əvvəl bədənlərini xoş qoxular ilə ovdukları da ətirlə əlaqədar bilinən detallardan biridir.
Ətir necə edilər?
 
Ətiri, təbiətdə olan və sintetik olaraq əldə edilən xoş qoxular olaraq təyin edə bilərik. Məsələn bir gül əsənsənin əldə edilməsi olduqca zəhmətli bir işdir. Səhər saatlarında toplanan güllər distillə deyilən əməliyyatdan keçirilər. Bu əməliyyatla gülün bütün kokusal xüsusiyyətlərini daşıyan yağı əldə edilər. Bir kilo gül yağı əldə etmək üçün tam 2 min gülə ehtiyac vardır. Bir başqa deyişlə 1 qr. gül özü, 2 min ədəd/adət gülün özüdür. Bu bitki köklü yağlayarın içinə qalıcılıq təmin edən bəzi maddələr əlavə olunaraq esans deyilən ən yüksək təsirdəki qoxu əldə edilər.
Bazara veriləcək olan qoxular dəyişik nisbətlərdə uyğun spirtlərlə qarışdırıldıqdan sonra şüşələnərlər. Ümumiyyətlə xas esanslar 5, 10, 15 ml.lıq şüşələrdə satılar və çox bahalıdırlar. Çox az istifadə etmək kifayətdir. Ətir deyildiyində ümumiyyətlə Eau da Parfum və Eau da Toilet aydın olar. Ətirlər ümumiyyətlə 30, 50 və 100ml.lıq formalarda ola biləcəyi kimi 25, 75 və 125ml.lıq formalarda da ola bilərlər.
Qoxuların təsnif edilməsi
Qoxuları müxtəlif xüsusiyyətlərinə görə sınflandırmak mümkündür. Ancaq təməl təsnif etmə qoxunun qaynağına görə ediləndir. Qoxuları təbii və sintetik olaraq iki təməl qrupa ayıra bilərik. Təbii qoxular isə əldə edildikləri yerə görə isimlerdirilirler. Məsələn; çiçək qoxuları, meyvə qoxuları, ədviyyatlı qoxular, ağac qoxuları kimi...
İstifadə edilən çiçək qoxularının başlıcaları manolya, lavanta, gül, orkide, zanbaq, portağal çiçəyi, limon çiçəyi, jasmindir.
Meyvə qoxuları: Şaftalı, portağal, qovun, naringi, limon
Ədviyyat qoxuları: Qərənfil, zəncəfil, qara bibər, tarçın
Ağac qoxuları: Qayıq ağacı
Çiçək və meyvə qoxularının qarışıqları oryantal qoxular adlandırılarkən, çiçək və ədviyyat qoxularının qarışıqları isə yarı oryantal adını al/götürməkdədir.
Kimə hansı qoxu gedər?
 
İnsanların hər biri necə ki fərqli karekterlere sahibsə, ətir mövzusunda da zövqlər fərqlilik göstərməkdədir. Kimi, sabunsu qoxuları seçərkən kimi də şəkərli və ya ədviyyatlı qoxuları sevər. Bu vaxt ilin moda qoxuları da bu seçimləri təsir etməkdədir. Bir il dəniz esintisini xatırladan soft qoxular moda olarkən digər il şokolad kimi iy vermək moda olar. Təbii ki modanı izləmək qədər adamın öz bədən quruluşuna uyğun olan qoxunu seçməsi də əhəmiyyətlidir. Lisey çağında olan gənclərin daha təzə sabun və meyvə qoxularını seçməsi təklif edilər. Ancaq yaş irəlilədikcə daha təsirli ədviyyat qoxuları və ya çiçək qoxuları seçim edilə bilər. Bu vaxt ətir seçərkən günün hansı saatlarında istifadə edəcəyinizi də göz qarşısında saxlamalısınız. Gündüz çox ağır qoxular seçmək doğru deyil. Ancaq axşamla birlikdə daha təəccüblü və iddialı qoxular təcrübəyə bilərsiniz.
Bütün bu faktorların yanında əsl əhəmiyyətli nöqtə adamın bədən quruluşudur. Əsmər, qumral və sarışın bədənli kəslərin ətir seçkiləri bir-birindən fərqli olmalıdır. Çünki əsmər bir bədəndə xoş iy verən bir ətir daha açıq bədənli bir adam üçün ağır qaça bilər. Ya da tam tərsi açıq bədənli bir adamda qalıcı olan bir qoxu, əsmər bədənli birində o qədər qalıcı olmağa bilər. Son bir detal olaraq; geyim tərzinə və mövsümlərə görə də ətir seçkis(n)i fərqlilik göstərə bilər. Qışda/qışın daha şəkərli, vanilli və ədviyyatlı qoxular ön plana çıxarkən, yazın daha yüngül sabunsu qoxular seçilər.
Ətir istifadə edərkən...
Yalnız bədəninizə uyğun qoxunu seçicinik kafi olmaz. Ətir istifadə edilərkən diqqət yetirməniz lazım olan bəzi püf nöqtələri vardır;
Əvvəlcə ətir istifadə etmədən əvvəl bədəniniz mütləq təmiz olmalıdır. Tərliykən ətir istifadə etmənin və hətta tər qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ətir istifadə etmə səhvinə əsla/çəkin düşməyin.
Ətiri dərinizə 20 sm uzaqlıqdan möhkəmin. Beləliklə ətiri daha geniş bir sahəyə yaymış olarsınız. Bu vaxt qulaq arxası və biləklərə möhkəmlən ətir daha təsirlidir. Çünki bu bölgələr daha çox istiləndikləri üçün qoxu yayılımı daha çox olar.
Ətiri geyimlərinizə sıxmaq çox doğru deyil. Kiçik də olsa ləkə problemi doğuracağı kimi başqa bir qoxu sınamaq istədiyinizdə geyimə sinmiş olan qoxu problem/sualın yaradacaq.
İdman edərkən ətir istifadə etməkdən qaçının. Tərləyib ağır bir qoxuyla qarşı-qarşıya qala bilərsiniz.
Fərqli qoxuları bir yerdə istifadə etmənin.
Ətiri duşdan dərhal sonra istifadə edin. Bu şəkildə ətir dərinizə daha sürətli nüfuz edəcək.
Gündüzləri yüngül, çiçək, meyvə qoxularını; axşamları daha iddialı və təəccüblü qoxuları istifadə edin.

Çap etmək
>
©