Qeydiyyat    Giriş
Giriş
Size lazimli

Qadınların ev həyatı üçün faydalanacaqları püfnoktalar.
Dəyərsiz olaraq gördüyünüz limon qabıqlarını günəşli bir yerə qoyub qurutsanız, xüsusilə hisli və yağlı mətbəx əşyalarınızı ovarken çaşdırıcı nəticələndirər ala bilərsiniz.


Çiyələklərinizi yaş bir muslin parçaya qucaqlayıb bir neçə dəfə sürətlə yelləsəniz, çiyələklərə görüşən qum və torpaqların muslin parçaya yapışdıqlarını görərsiniz.


Gravyer pendirinin qurumaması üçün, daha əvvəl duzlu suya batırılmış, nəmli bir bezə qucaqlayaraq mühafizə edin.


Çörək içi ilə hazırlanmış buterbrodları, üst üstə qoyaraq, nəmli və yaxşıca sıxılmış bir salfetə saralsanız, uzun zaman təzə olaraq mühafizə edə bilərsiniz.


Südə bir az karbonat təyin etsəniz həm tez pozulmaz həm də asan həzm edilər.


Quş üzümlərini ayırd etmək üçün, onları bir ovuc unla ovuşturunuz və qalın dəlikli bir süzgəcə atın, un ilə birgə zibillər də düşər.


Balığı seçərkən son dərəcə diqqətli olmalısınız. Gözləri tərtəmiz parlaq, qəlsəmələri isə çəhrayı ya da qırmızı rəngdə olmalıdır.


Limon sərt isə, kəsilmədən əvvəl bir iki dəqiqə isti suya batırın, daha sulu olar.


Soyuducunuzun yaxşı soyutması üçün içinə bir torba duz qoyun. Duzun şkafdakı nəmi al/götürdüyünü görəcəksiniz.


Balıqları təmizləmədən yarım saat qədər dondurucuda gözlətsəniz, təmizləmə işi sizi daha az yorar. Balıq bişirərkən heç də xoş olmayan bir qoxu qablar/örtər evi. Bunu önləmək üçün də kabın və ya tavanın içinə bir neçə dəfnə yarpağı atmağı təcrübənin.


Açıqda unudulan və bayatlayan biskvitləri kiçik soba nimçəsi içində bir neçə dəqiqə istilətsəniz, yenidən təzəlik qazandıqlarını görərsiniz.


Sodalı içkilərin qazlarının qaçmasını maneə törətmək üçün soyuducunun içinə başıaşağı yerləşdirin.


Təzə çörək asan kəsilməz; parçalanar, dağılar. Müntəzəm dilimlər əldə etmək üçün, çörək bıçaqınızı qaynar suya soxub bir az gözlədin, sonra dərhal qurulayıb çörəyi dilimlemeye başlayın. Tez-tez, hətta hər dilimdə bıçaqı isti suya soxmanızda fayda vardır.


Açılmaqda müqavimət göstərən şüşə qabların altına sərt bir şəkildə vursanız açılacaqlar.


Kifayət qədər olmamış limonlardan gözlənilildiyi qədər su çıxmaz. Eynilə çox sərt limonlardan da çıxmadığı kimi. Bu cür limonları kəsmədən əvvəl, bir neçə dəqiqəliyinə çox isti suya batırıb gözlədin. Limonların daha çox su verdiyini görəcəksiniz.


Əgər nanəni doğrayaraq istifadə edəcəksinizsə üzərinə bir az şəkər səpin beləcə nanənin qoxusunu artırmış olarsınız.


Düyü, paxla, mərcimək, quru paxla və bənzərlərini saxlayarkən böcək meydana gəlməsini önləmək üçün qab ya da qutunun içinə iki, üç diş sarımsaq qoyun.


Sosiskaları sərin bir yerə asmaq çatmaz. Zamanla üstlərini ağ bir kif qablar/örtər. Bunu önləmək üçün zaman zaman sosiskaların üstünü yarıya kəsdiyiniz bir limonla silin.


Çox yağlı təzə süd, qaynadılarkən çoxu dəfə dibi məbləğ. Qazanın dibini təmizləmək də güc olar. Bunun üçün südü qaynama kabına qoymadan əvvəl, kabı təmiz su ilə çalxalayın. Qurutmadan içinə südü töküb qaynadın. Dibi tutmayacaq.


Havucun rəngini itirməməsi üçün qaynayan suyun içindən al/götürdükdən sonra dərhal soyuq suyun altına tutub bir neçə dəqiqə bu şəkildə gözlədin.


Duz topaklanıyorsa duzluğun içinə bir neçə ədəd/adət düyü qoyun. Düyü duzun rütubətini al/götürəcək və topaklaşmayı önləyəcək.


Çörəklər bayatladığı zaman robotda çəkib galeta unu halına gətirin. Dondurucuya atıb lazım olduğu zaman istifadə edin.


Kaşar pendirinin qurumasından şikayətçisənsənik ağızı bağlı bir qab içində mühafizə edin.


Qabıqlarını soyduğunuz meyvələrin qaralmalarını önləmək üçün limonla ovun.


Pomidorlar pörsümüş isə yarım saat boyunca duzlu su dolu bir kabın içində soyuducunda gözlətsəniz çox daha gözəl görünəcək.


Şamların ömürünü uzatmaq üçün istifadə etmədən iki saat əvvəl soyuducunun dərin dondurucusuna qoyaraq gözlədin.


Kartofların cücərməsini önləmək üçün kartof torbasının içinə bir neçə ədəd/adət yaşıl alma atın.


Kartof soyarkən üzərini bir qab-qacaq teli köməyiylə ovuşturursanız rahatca soyulmasını təmin edə bilərsiniz.


Kahıların uzun müddət təzə qalması üçün bir saat su dolu bir qabda yapış. Sonra soyuducuna açıq qisimi aşağı gələcək şəkildə yerləşdirin. Bu şəkildə on gün saxlaya bilərsiniz.

YEMƏK EDƏRKƏN TƏTBİQ EDƏ BİLƏCƏYİNİZ PRAKTİK MƏLUMATLAR


Yeməyinizin duzunu çox qaçırınca qazana bir neçə parça çiy kartof atın. Çox duzu çəkəcəkdir.


Kartof bişirərkən, bişirmə sununa bir qaşıq sirkə qoyun. Həm rəngi sapsarı qalar, həm daha ləzzətli olar.


Pomidorun qabığını asan soymaq üçün, qaynar suya salıb, bıçaqın tərsini pomidorun üzündə ağır ağır gəzdirin.


Soğan soyarkən gözlərinin yaşayarmaması üçün soğanı içi su dolu bir tasın içində soyun.


Mayonez hazırlayarkən əgər sous kəsilsə, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirkə ilə çırpın və kafi miqdarda zeytunyağı ilə tündləşdirin. Bu qarışığı kəsilən sousa çırparaq yedirin.


Duz bəzən südü kəsər. Bu səbəblə, beşamele və digər sütlü souslara, konsistensiyas(n)ı tapdıqdan sonra duz qoyun.


Plovunuzu təkrar istilədərkən, bir kabın içində atəşə su qoyub qaynayınca qazanınızı içinə oturtsanız plovunuz dənəli qalar və təzəliyini mühafizə edər.


Çatlamış bir yumurtanı qaynatmaq üçün, çatlaq yerinə bir dilim limon sürünük, yumurtanı bir qaşığın içinə qoyaraq isti suya ( qaynar deyil ) batırın. Su qaynamağa başladıqdan 10 dəqiqə sonra olacaq.


Qaynatdığınız ispanağın sunuyla mayonezinizi asanlıqla boyaya bilərsiniz, dəyişik bir qarnitur olar.


Sosiskaları çatlamadan qızartmaq üçün daha əvvəl bir neçə yerindən bir İynə ilə dəliniz.


Salatınızın ləzzətli olmasını istəsəniz, əvvəla sirkəni və ya limonu Duzla qarışdırıb tökməli sonra zeytunyağını əlavə etməlisiniz.


Gravyer və ya kaşar pendirinizin sobada lif lif uzanmasını təmin etmək üçün, böyük dəlikli rəndə istifadə edin.


Et/ət suyu bişərkən atəşin vəziyyəti çox əhəmiyyətlidir. Sununu al/götürəcəyiniz əti əvvəl çox qüvvətli atəşdə iki daşam qaynadıb köpüyünü alın, sonra yüngül atəşdə qaynamağa buraxın. Bu müddət içində ətin dadının və ləzzətinin qazanın içində qalıb/qəlib sinmesi üçün, mümkünsə qapağın kənarını xəmirlə bağlanın.


Heyva cemi edərkən əgər heyvanın yumşaq və sununun jele kimi olmasını istəsəniz, qaynayan şəkər, sununu yaxşıca çəkmədən heyvalar içinə atılmalıdır. Yaxud heyvaları əvvəlcə bişirib yumşaldıqdan sonra şəkərini qatmalı, yüngül atəşdə iki saat bişirməlidir. O zaman rəngi də gözəl olacaq.


Benmari üsulu bir yemək bişirərkən ən əhəmiyyətlisi bu işə uyğun bir qazan istifadə etməniz. Əks halda bişəm çox uzun sürər. Dərin qazanlardan qaçınmalısınız. Su dolu kabın dibinə kiçik bir qab qoymağı təcrübənin. Beləcə hərarətli bir pişime maneə ola bilərsiniz.


Hazırlanacaq ətləri bişirmədən bir saat əvvəl soyuducundan çıxarın. Beləcə daha yumşaq və ləziz olacaqlar.


Tavada bişirəcəyiniz ciyərin yumşaq olması üçün, qızartma ununa bir şirin qaşığı qədər karbonat əlavə edə bilərsiniz.


Şorbanın duzunu çox qoydunuzsa dərhal içinə iricə dilimlənmiş bir neçə kartof atın. Bir miqdar bişirdikdən sonra kartofları çıxarın. Çox duzun getdiyini fərqinə varacaqsınız. Bu üsul hər sulu yemək üçün etibarlıdır.


Qızartma edərkən tavadaki yağın çatlayıb partlaması haqlı olaraq ürküdər. Amma içinə bir tutam qədər duz təyin etsəniz, yağın partlamasını önləmiş olarsınız.


Dolmanıza yeni bir dad qatmaq üçün, içinə qızarmış ya da parçalanmış şabalıd qatmağı təcrübəyə bilərsiniz.


Bəzən sobada bişirdikləriniz qurar/quruyar, qovrular, sərtləşər. Bunu önləmək üçün, sobanın içinə, bir stəkan qədər su qoyun. Görəcəksiniz, bişirdikləriniz tez qovrulub qurumayacaq.


Açdığınız xəmirin yüngül olması üçün bir miqdar mineral su qata bilərsiniz.


Qızartmada et/ət bişirərkən, ətin bir yüzü/üzü bir az saralıb da su yolladığı zaman çox gözlətmədən tərcümən. İkinci yüzü/üzü bildiyiniz kimi bişirin, sonra yenə tərcümən. Yəni bir yüzü/üzü iki, o biri yüzü/üzü bir dəfə bişirin. Edin daha yumşaq olacaq.


Balığın çıtır çıtır qızarması üçün, əvvəl bir az südün içinə batırın. Sonra unlanın tavaya atın.


Evdə edilən marmeladların içinə bir neçə dənə nüvəsiz kişmiş atılsa, daha canlı bir rəng qazanar.


Bişirəcəyiniz plovun dənə dənə və ağ olması üçün qazana incəcik bir dilim limon qoyun.


Pizzanızın daha yumşaq olması üçün xəmirə sadə unun yanında, kartof nişastası da qatmağı təcrübənin.


Cem edərkən qaynarkən qarışdırmaq lazım olsa, şübhəsiz taxta qaşıqla qarışdırılmalıdır.


Evdə sous edirsiniz amma çox sulu oldu. İçinə bir miqdar rəndələnilmiş çörək əlavə edərək bir dəqiqə qədər daha bişirin. İstənən konsistensiyaya gəldiyini görəcəksiniz.


Ətin yumşaq olması üçün bişirmədən əvvəl zeytunyağında bir müddət gözlədin.


Yumurta qaynadarkən çatlamaması üçün yumurtanı bir çömçə ya da qaşıq içində su dolu bir kabın içinə qoyun.


Soğan qovurarkən rənginin canlı olması üçün bir az duz səpin.


Tort edərkən istifadə edəcəyiniz meyvələri, uzun müddət söykən/dözmələri üçün toz şəkərə tapa bilməyi unutmayın.


Bişəcəyiniz göbələklərin daha ləzzətli olması üçün bişirmədən əvvəl üzərlərinə bir az duz və limon suyu səpin və 5 dəqiqə gözlədin.


Misir qaynadarkən daha ləzzətli olması üçün içinə bir şirin qaşığı şəkər atın.


İspanaq bişirərkən çox az miqdarda su qoyun. Ağır atəşdə öz buraxdığı suyla bişsə daha ləziz olar.


Şorba qaynadarkən hər an daşma təhlükəsi vardır. Bir neçə dənə buz parçası təyin etsəniz daşmağı maneə törətmiş olarsınız.


Küftə yoğurmadan əvvəl əllərinizi islatsanız, əllərinizin təmizlənməsi daha asan olar.


Qala bilməyər qızardarkən əvvəldən südə batırılsa daha yumşaq olar.


Toyuq qaynadarkən və ya et/ət suyu hazırlayarkən suya bir parça kök, soğan və kərəviz sapı (və ya cəfəri) qon/qoyulsa qaynatma suyu çox ləzzətli olar.


Kartof püresi edərkən istifadə etdiyiniz duz qədər şəkər də qatarsınızsa daha yaxşı tündləşər və daha ləzzətli olar.


Sobada toyuq bişirərkən üstünə sürdüyünüz yağa şəkər əlavə etsəniz nar kimi qızaracaq.


Buzluqdan çıxan ətin tez həll edilməsi üçün bir kobud soyuq su və duz qoyduqdan sonra içinə əti qoyun.


Kərəyağını qızardarkən içinə bir damla zeytunyağı qoysanız kərəyağının yanmasını önləmiş oların. 
TƏMİZLİK EDƏRKƏN TƏTBİQ EDƏ BİLƏCƏYİNİZ PRAKTİK MƏLUMATLAR


Çaydanınızın içində yığılan əhəng tortasını təmizləmək üçün, 15 dəqiqə qədər içində sirkə qaynadın.


Dolçanızın dibi çirk tutmuş isə, içinə bir ovuc duz ilə sirkə qoyub çalxalayın, tərtəmiz olacaq.


Mis qablarınızı parlatmaq üçün bir bezi sirkə ilə yüngülcə isladıb, misi ovun.


Evdə ortaya çıxan qarışqaları yox etmək üçün qəhvə telvesi istifadə etməniz yaxşı nəticə verəcək.


Qab-qacaq sununuza bir qaşıq sirkə qatmaqla qab-qacaqlarınızın daha asan və gözəl yuyunduğunu görəcəksiniz.


Paslanmayan poladdan qazanlar zamanla parlakligini itirə bilər. Bir az sirkəni atasa qoyub hisi idin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkəyə batararaq yaxşıca ovun. Amma sonra da yaxşıca durulanın. Bir fanilə parçasıyla parladarsansanıq, polad qazanınız piril piril olar.


Kristalların isil isil parlamasi üçün, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkəli suya batarın. Görəcəksiniz stəkanlarınız, qədəhləriniz piril piril olacaqdır.


Tərəvəzlərinizi duzlu suda yikamayi aliskanlik halına gətirin. Duzlu su, tərəvəzləri daha təsirli və tez təmizləyər.


Parlakligini yitirmis bir dolçaya köhnə halını qazandırmaq üçün yarısına qədər yirtilmis qəzet kagidi doldurun, üçdə birinə də sicak su doldurub möhkəm-möhkəm yelləyin.


Teflon tavalar, qazanlar çox istifadə edilməkdən ötəri zamanla saralar. Bunu önləmək üçün zaman zaman, içinə su bir az da çamasir suyu qoyduqdan sonra atasın üstündə qaynadın. Indirince də əvvəl sicak, sonra da soguk suyla yaxşıca durulanın. Teflonunuzun sari rəngi itəcəkdir.


Pisirirken qazanın dibi tutdusa bir gecə duzlu suda gözlədin, qazan daha asan təmizlənəcək.

LƏKƏLƏRİ ASANCA ÇIXARIN


Təzə qoz ləkəsini əldən çıxarmaq üçün, əllər əvvəl bir iki dəqiqə qədər sirkəyə batırılmış bir pambıqla ovulur. Sonra da soyuq suyla ovulur və yuyunar.


Çay və qəhvə ləkələrini karbonatla silərək çıxarda bilərsiniz.


Pivə ləkəsini çıxarmaq üçün sabunlu suya bir az amonyak qarışdırın və ləkələninil üzərinə sürün.


Zeytunyağ ləkəsini çıxararkən bir loxma çörək içi diyirlənib ləkənin üzərində gəzdirilməlidir.


Əgər örtünüzə meyvə şirəsi töküldüsə dərhal duz səpin, ilk yumada çıxacaq.


Yumurta ləkəsini çıxarmaq üçün əvvəl soyuq suda gözlətməli sonra ilıq sabunlu suda yumalısınız.


Süfrə üzərindəki çuğundur ləkəsini çıxarmaq üçün bir çörək parçasını suyla isladın, düz bir səthə yerləşdirin və örtünün ləkəli qisimini çörək parçasının üzərinə qoyun və yenə isladılmış bir çörək parçasını üzərinə yerləşdirin. Çörəklər ləkəni əməcək.


Şərab ləkəsini çıxarmaq üçün, oksigenli suyla tampon edin ya da ləkənin üzərini örtəcək şəkildə duz səpin və bir müddət gözlədin, daha sonra yuyun.


Teflon tavanızda ibarət olan/yaranan ləkələri təmizləmək üçün bir stəkan suya iki şorba qaşığı karbonat və yarım su stəkanı sirkə qarışdırın. Bunu tavanığın içinə tökün, 10 dəqiqə qaynadın.


Masanızın üzərinə damlayan şamları çıxarmaq üçün nalburdan al/götürəcəyiniz boya incelticiği ləkənin üzərinə töküb 5 dəqiqə gözləyin sonra nəmli bir bezlə incelticiği silin.


Mətbəx əşyalarının üzərindəki etiket izlərini yox etmək üçün, üzərlərinə mebel cilası səpib yumşaq bir bezlə silin.

İSTƏNMƏYƏN QOXULARDAN ASANCA XİLAS OLUN


Soğan qoxusunu əllərinizdən çıxarmaq üçün, əvvəldən qaynatdığınız kartofu mətbəxdəki işiniz bitincə əlinizə sürərək beş dəqiqə qədər düzənlik bilərsiniz.


Uzunca bir müddət istifadə edilməyən köhnə çaydanlar, zamanla çox da xoş olmayan bir qoxu əldə edərlər. Bunu önləmək üçün ən asanı, içinə bir parça kəsmə şəkər qoymaqdır.


Gül kələmin qaynatma sununa bir miqdar süd qatarsınızsa qar/qazanc kimi ağ olduğunu, həm də pis iy vermədiyini fərqinə varacaqsınız.


Kərəviz bişirərkən qoxusunu hiss etmək üçün içinə bir az kələm turşusu qoyun. Turşu, kərəvizin qoxusunu hiss edəcək.


Kələmin bişərkən çox da xoş olmayan bir qoxusu vardır. Bunu önləmək üçün, kələmi bişirəcəyiniz qazanın içinə, bir az çörək içi qoymaq kifayətdir. Yeməyə qarışmaması üçün, çörək içlərini kiçik, təmiz bir torba içində qoymanız, sonra al/götürüb atmanız da sizə böyük asanlıq təmin edəcək.


Əllərdəki sarımsaq qoxusunu çıxarmaq üçün ovucunuza bir az duz al/götürüb, yüngülcə nəmləndirdikdən sonra yaxşıca düzənliklənin. Sabunla da yaxşıca yusanız sarımsaq qoxusunun çıxmış olduğunu görəcəksiniz. Hətta soğan və balıq qoxusunun da.


Soğan soymağa başlamadan əvvəl barmaqlarınızı sirkəyə batırsanız, soğan qoxusunun əlinizə bulaşmadığını görəcəksiniz.


Balıq qoxusunu qablardan, çəngəllərdən, bıçaqlardan çıxarmaq heç asan olmaz. Balıq qoxusunu çıxarmaq üçün yuma sununun içinə bolca qəhvə telvesi atın. Telve balıq qoxusunu əməcək. Sonra bildiyiniz kimi bolca suyla durulanın.


Soyuducunuzdakı bəzi meyvə və yeməklərin qoxusu o biri yeməkləridə saral. Kiçik bir kobud bir az süd qoyub şkafınızın bir küncünə yerləşdirsəniz, istənməyən qoxuların süd tərəfindən əmildiyini görəcəksiniz.


Balıq qızardarkən çıxan pis qoxunu önləmək üçün yağa limon suyu möhkəmin. Beləcə eyni yağı başqa bir qızartmada da istifadə edə bilərsiniz.


Zibil qutunuzun içinə bir miqdar karbonat ya da qabartma tozu töksəniz ətrafa yaydığı pis qoxunu önləmiş olarsınız.


Yanmış süd qoxusunu yox etmək üçün qazanın üzərinə yaş bir bez qoyun. Daha sonra bezi qazanın üzərindən qaldırıb, durulayarak təkrar qazanın üzərinə örtün. Bu əməliyyatı bir neçə dəfə təkrarlayın.


Qızartma etdikdə mətbəxinizə qoxu yayılmasını istəmirsinizsə bir qabda sirkəli su qaynadın.


Çörək taxtasının qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ikiyə böldüyünüz bir limonun kəsik yüzüylə yaxşıca ovun.


Kreveti qaynadarkən ətrafa yayılan qoxunu aradan qaldırmaq üçün qaynatma sununa iki şorba qaşığı sirkə qatın.


Əldən sarımsaq-soğan qoxusunu çıxarmaq üçün; əllər sabunla yuyunduqdan sonra, metal bir yemək qaşığını əlinizdə tutub kran sununun altında bir müddət gözlətmək faydalı olacaq.

HƏYATINIZI ASANLAŞDIRACAQ PÜF NÖQTƏLƏRİ

Limon Suyu: Limon sərt və suyu çətin çıxırsa, kəsmədən əvvəl bir iki dəqiqə isti suya batırıb sonra kəsmək lazımdır. O zaman sununun daha asan çıxdığını görəcəksiniz.

Rütubət: Normal otaqda belə duzqabı rütubətlənər, tökülməsi çətinləşər, dəlikləri tıxanar. Bunu önləmək üçün duzluğun içinə bir neçə düyü dənəsi atın, bütün rütubəti əməcək. Arada bir də dəyişdirməyi unutmayın.

Zibil Qutusu Qoxusu: Mətbəxinizdəki zibil qutusunun murdar qoxusundan xilas olmaq üçün qoxu aradan qaldırıcı olaraq tualetlərdə istifadə etdiyiniz ernetlerden faydalana bilərsiniz. Zibilləri neylon torbayla qoymağı vərdiş halına gətirin. Erneti zibil qutusunun dibinə yerləşdirib üzərinə neylon torbanı qoyun.

İsti İçkilər: Şüşədən edilmiş bir kobud isti maye tökəcəksinizsə, kabın qırılmaması üçün tədbir almanıq lazımdır. İsti içkis(n)i içinə tökmədən əvvəl kobud kiçik bir qaşıq qoyun. Kabı yaş bir bezin üzərinə qoyun, sonra doldurun.

Yumurtanın Çatlamaması Üçün: Rafadan yumurtaları bişirəcəyiniz kabın içinə tərs çevrilmiş bir fincan qabı qoysanız, çatlamaları önləsəniz.

Doğranmış Soğanların Saxlanması: Doğranmış soğanları ağızı bağlı bir qaba dolduraraq soyuducunda bir neçə gün saklayabilirisiniz.

Soyuducu: Yeməkləriniz yaxşıca soyuduqdan sonra soyuducuna qoyun. Çox doldurmayın. Tıxa basa doldurulmuş bir şkafda soyuq hava yer/yeyər dəyişdirə bilməz. Soyuducunun arxasını divara çox yaxınlaşdırmayın. Havanın gəzə bilməsi üçün kafi məsafə olması lazımdır.

ET/ƏT HAQQINDA BİLİNMƏSİ LAZIM OLANLAR:


Əti qaynamış suya atın. Həm dadı gözəl olar həm də et/ət suyu arı qalar. Et/ət sununa bir az ədviyyat əlavə edib şorba yerinə isti isti xidmət edə bilərsiniz.
Əti qaynadarkən buraxın köpürdükcə köpürsün. Acılığı azalar.

Ət yeməyinizi bir gün əvvəldən hazırlayın. Bişirdikdən sonra gözlədin. Sabahısı gün etsuyunun yağları daha tez çözlülür.

Kartofla əti ayrı qazanlarda (ikisi də duzlu suda) qaynadın. Çünki kartof et/ət sununu bulandırar.

Əti dostlarından ayırmayın. İri dəniz duzu, dəyirman qara bibəri, kornişon, xalqa/halqa soğanlar, asortik xardal və turşu. Yanında da təzə kənd çörəyi...

Sümüklü əti ayrı bişirin. Qazanda çox az et/ət sununda qaynadın və ya alüminium folyoya qucaqlayıb sobaya verin. Beləcə et/ət sümükdən ayrılmaz. Qızarmış çörəklə və bol duzla dadın.

___________________________________________________

FİTLİ QAZANDA BİŞİRMƏ MÜDDƏTLƏRİ:

VƏSAİT                                  DƏQİQƏ

Quru Paxla (İsladılmamış)          30-45
Dana Dil                                     45-60
Noxud (İsladılmamış)                    30-45
Kartof (Qabıqlı)                        10
Yaşıl Mərcimək (İsladılmamış)       20
Kartof (Soyulmuş)                      5
Qırmızı Mərcimək (İsladılmamış)     3
Enginar                                       8
Buğda (Salat Üçün)                    10
Kərəviz (Bütün)                           10-15
Buğda (Şorba Üçün)                     20
Kərəviz (Doğranmış)                    6
Düyü                                         6-8
Göy noxud                                      5
Toyuq (Bütün)                            15
Kök                                        8-10
Toyuq (Parçalanmış)                   10
Çuğundur                                      10
Hind toyuğu (Parçalanmış)                    30
Yarpaq Qucaqlaması                         10
Dana Bifşteks                                10
Tərəvəz Şorbası                             8
Dana Qaynatma (Bütün)                30
Balıq (Ağ Ətli)                          3
Tas Kababı                                 10


Çap etmək
>
©